Meny Lukk

E-post med en utpressingstrussel

Det viktigste du kan gjøre når du mottar en e-post med utpressingstrussel er å være rolig. Ikke svar eller betal. I de fleste tilfeller kan du bare slette e-posten og fortsette med dagen din. Dette innlegget tar for seg disse truende e-postene for å unngå bekymringene de ofte gir.

Svindel e-post skaper bekymring

Du har sannsynligvis mottatt en av disse på et eller annet tidspunkt. I e-postmeldingen hevder svindlerne at de har fått tilgang til kontoen eller datamaskin din, og at de hevder å ha spilt deg inn i et privat øyeblikk for å true med å vise det til venner, familie og andre du kjenner med mindre du betaler.

Det viktigste du må gjøre når du mottar en sånn e-post er å være rolig. Denne svindelen er veldig sårende og går direkte til utpressing. Likevel anbefaler vi deg å ikke svare eller betale. I de fleste tilfeller kan du bare slette e-posten og fortsette med dagen din.

Endre passord

Det er en veldig god ide å endre passordet ditt regelmessig. Det er alltid en god idé å ha forskjellige passord for forskjellige nettsteder. Og selvfølgelig, pass på at passordene dine er sikre og at de ikke brukes ofte, for eksempel passord, navn og bursdag eller ILOVEYOU. Setninger, med eller uten mellomrom, er et av de sikreste passordene du kan bruke; det er veldig vanskelig for en robot å gjette, og du kan lettere huske det. Legg til en spesiell karakter for ekstra sikkerhet.

Se video fra Universitetet i Oslo om hvordan gjenkjenne falske e-poster: